10 vinkkiä digikuvien käsittelyyn


Tietokone 10/2007 Sivu 36 Pekka Helos

PEKKA HELOS

10 vinkkiä digikuvien käsittelyyn

Lähes jokainen valokuva paranee pienellä käsittelyllä. Digikuvien hallinta ja käsittely on kohtalaisen helppoa ja useimpien digikameroiden mukana tulevalla yksinkertaisella ohjelmalla voi tehdä perustyöt. Laajempien ammattitasoisten työkalujen hyödyntäminen vaatii harjoittelua ja käyttöohjeisiin perehtymistä. Seuraavassa kymmenen asiantuntijan vinkkiä, joista on hyötyä niin aloittelijalle kuin pidemmälle edenneelle harrastajallekin.
1. Muista varmuuskopiot
Jokainen kiintolevy menee joskus rikki ja kaikki poistavat tiedostojaan vahingossa. Yksi dvd-levy maksaa alle euron ja sille mahtuu paljon digikuvia. Ota siis kuvistasi aina varmuuskopiot ennen niiden käsittelyä. Matkalla kuvat voi tallentaa paitsi tietokoneelle myös mp3-soittimeen, ulkoiselle kiintolevylle tai muistitikulle. Vaikka kaikki kuvat eivät tikulle mahtuisikaan, kannattaa lomakuvista tallentaa joka päivä ainakin muutama. Monissa liikkeissä ja nettikahviloissa voi polttaa omia kuvia cd- tai dvd-levyille. Liitäntäkaapelit, laturi ja tyhjiä levyjä kannattaa ottaa mukaan.
2. Näytä vain 30 kuvaa
Kun näytät vaikkapa lomakuviasi muille ihmisille, valitse näytettävät kuvat etukäteen ja kopioi ne kaikki yhteen hakemistoon. Näin löydät haluamasi kuvat helposti ja esitystäkin on miellyttävämpi seurata.
3. Nimeä kuvat uudelleen
”Lotus museossa” -niminen kuva on helpompi löytää kuin esimerkiksi kuva nimeltä ”DSC10024”. Kun esitettävät kuvat lisäksi numeroidaan juoksevalla numeroinnilla, ne tulevat katseluohjelmalla oikeassa järjestyksessä. Esimerkiksi 001Venetsia tulee ensin, sitten 002Venetsia, sitten 003Masa_paatissa ja niin edelleen. Ohjelmat eivät yleensä ymmärrä, että 11Masa.jpg pitää tulla 2Kalle -nimisen kuvan jälkeen. Tämän vuoksi numerot kannattaa laittaa kolmen tai neljän numeron muotoon ja niin, että edessä käytetään tarvittaessa nollia.
4. Rajaa turha pois
Kuvaan tulee usein vahingossa sellaista, mitä ei halutakaan näyttää. Melkein kaikissa digikameroiden mukana tulevissa ohjelmissa on kuvan rajausmahdollisuus, jota kannattaa hyödyntää jo kuvatessa. Kuvankäsittelyohjelmissa rajaus (crop) on perustoiminto.
5. Kierrä kuvat oikein päin
Osa kameroista kiertää kuvan automaattisesti oikeaan asentoon, mutta se on helppo tehdä itsekin. Jos horisontti on mennyt vinoon, sekin on useimmiten helppo suoristaa.
6. Säädä tummuus ja kontrasti
Yleensä tarvitaan ainakin vähän tummuuden säätöä, jotta kuva olisi parhaimmillaan. Kalliimmilla ammattitason kuvankäsittelyohjelmilla voi usein kaivaa helposti esiin uusia sävyjä myös kaikkein tummimmista ja vaaleimmista kohdista. Pilvisellä ilmalla otettuihin kuviin kannattaa usein lisätä vähän kontrastia eli jyrkkyyttä. Kirkkaassa auringonpaisteessa aurinkoisten ja varjopaikkojen ero on suuri, silloin kannattaa usein vähentää kontrastia.
7. Poista punaiset silmät
Jos joudut kuvaamaan suoralla salamavalolla pimeässä, kuvattavan silmänpohja näkyy punaisena. Monissa ohjelmissa on helppokäyttöinen korjaus tähän. ”Auto Enhance” puolestaan on joidenkin ohjelmien automaattitoiminto, joka pyrkii säätämään kuvan tummuuden ja kaikki värit kerralla kuntoon.
8. Tarkista värien lämpötila
Digikameroissa on yleensä automaattinen valkotasapaino, joka osaa säätää kuvan aika hyvin oikean väriseksi. Keskipäivällä värilämpötila on noin 5600 Kelvin-astetta auringonpaisteessa, varjossa jopa 7000°K, hehkulamppujen värilämpötila on usein noin 3200°K ja loistelamppuja on hyvin monen värisiä, usein noin 3000–4200 K. Varjoisista kuvista voi poistaa sinistä sävyä, hehkulampuilla valaistuista kohteista keltaista ja loistelamppujen valossa otetuista kuvista pitää poistaa usein vihreää. Yleensä valkoinen halutaan valkoiseksi ja ihon väri miellyttäväksi. Muut kohteet ovat yleensä vähemmän tärkeitä.
9. Tee terävämpiä kuvia
Kuvaa voi useimmiten terävöittää kuvankäsittelyohjelman ”Sharpen”- tai ”Unsharp mask” -toiminnolla. Ohjelma ei voi luoda uutta informaatiota, mutta silti lopputuloksena saattaa olla paremman ja terävämmän näköinen kuva. Jos kuva kuitenkin on otettu hyvin suurella herkkyydellä (esimerkiksi ISO 800 tai 1600 tai jopa korkeammalla), kuvan kohina eli rakeisuus lisääntyy usein niin, ettei terävöitystoiminnostakaan ole enää mitään hyötyä.
10. Kokeile ja lue käyttöohjeet
Kameran mukanakin tulevissa kevytohjelmissa on usein monia ominaisuuksia, jotka on otettu ohjelmaan mukaan juuri digikuvausta varten. Kokeile kaikkea, niin opit. Useimmilla tehostekeinoilla pystyt myös pilaamaan kuvia, mutta virheitä tekemällä oppii hyödyllisiä asioita. Monissa ilmaisohjelmissa on myös hauskoja kevyt- ja tehostemahdollisuuksia, joilla kuviin saa uutta eloa.

Tehtäväehdotus: Käy kotikoneesi läpi, korjaa ja paranna kymmenen löytämääsi kuvaa. Tee kuvaesitys ja kirjoita oppimipäiväkirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blog Archive